Látvány, funkció és jó reklám
Swisspearl / Cembrit lapok egy társasházon

Zalakaros zöldövezeti részén, a Jegenye utcában épülő modern, 15 lakásos épület 2009 óta az első új építésű társasház a városban, amelynek tervezését és kivitelezését egyaránt az energiatakarékosság és minőségi szemlélet jellemezte. A homlokzaton három markáns színben megjelenő szálcement anyagok mindkét téren hozzájárulhattak volna a végeredményhez, ám ezúttal az esztétika volt a legfőbb szempont.
Józsa Attila, építész, a J-Terv Kft. alapítója osztotta meg velünk munkáját jellemző elveit.

A 2010 óta J-Terv Építész Kft. néven az ország nyugati felében működő cég legújabb, saját beruházásban készülő, 28-80 m2 alapterületű lakásokat kínáló társasházán minden olyan modern műszaki megoldás megjelenik, amely a mai elvárásoknak megfelelő otthonok építését garantálják. Sok korszerű anyag mellett a minőségi anyaghasználat és szellemiség jegyében épült házra szálcement homlokzatburkolati lapok is kerültek. Ám a tervező, a beruházó és generálkivitelező szerepét egyszerre betöltő Józsa Attila szerint ezek alkalmazásának ezúttal sokkal inkább okai voltak. A szakember építészként és gyakorlott kivitelezőként tisztában van azzal, hogy a szálcement lapokkal szerelt átszellőztetett homlokzatburkolat kifejezetten hozzájárulhat egy épület energiatakarékos üzemeltetéséhez. Ennek eredménye részben az energiaszámlán is megjelenhet, részben pedig a karbantartásmentességet jelenti, ám használatával ezúttal a cél, hogy az épület külső megjelenése is vonzó legyen, és az épületre jellemző minőséget erősítse. Erre is alkalmas ez a dekoratív és sokrétűen használható anyag, véli a szakember.

A ház homlokzatát Cembrit Patina és Transparent lapok díszítik. A felhasználás érdekessége, hogy ezek többek között erkélykorlátként jelennek meg, a homlokzat egy részén pedig perforált lapokat látunk, amelyek egyedi minta alapján, egy hazai gyártóüzemben készültek.

A megbízható vállalkozó hírében álló, tervezőként, de igény esetén felelős műszaki vezetőként és műszaki ellenőrként is működő Józsa Attila, a szakmában töltött több mint 20 év alatt a legkisebbtől a legnagyobb beruházásig számos épületen dolgozott. A családi házak építésétől a környékbeli legnagyobb szállodák építésén és felújításán túl, mezőgazdasági- és ipari épületek kivitelezéséig minden területen szerzett gyakorlati tapasztalatot.
Az elmúlt évtizedben több társasház kivitelezése fűződik az ő, és a több mint 10 éve működő cége nevéhez Zalaegerszegen és Nagykanizsán. A Zalakarosi Jegenye utcai épület beruházójaként azonban a teljes folyamatot egy kézben tartva – a tervezéstől a kulcsrakész kivitelezésig – készülhettek a korszerű és szép otthonok.

A kérdésre, hogy miért választották a Cembritet az épület külső homlokzatára, a szakember két szempontot is megjelölt. „Tervezőként célom volt a modern külső megjelenés, amely összhangban van a modern belsővel és a műszaki kialakítással egyaránt: az épület gazdaságos működését hőszivattyú és napelemek is szolgálják. Beruházói szempontból pedig a tetszetős külső segíti az értékesítést. Zalakaroson 2009 óta nem épült új társasház, erre a hiányra adott választ az épület – sikeresen. A lakások fele tervezőasztalról elkelt.” – mondta a cégvezető, aki szinte minden épületben tart meg lakásokat, hiszen pontosan tudja, jó minőségükkel értéktartó befektetést biztosítanak számára, majd hozzáteszi. „Az eredeti homlokzatburkolati elképzelés egyszerűbb, olcsóbb megoldás volt, de sokat nézegetve, jó néhány szempontot figyelembe véve és a költségeket is átszámolva, a Cembritet találtuk a legjobbnak.

Olyan anyagot kerestek, ami megfelelően stabil és merev, az időjárási hatásokat jól bírja, az alakváltozása kizárt, nem törik, nem esik le, azaz hosszú távon jól működik.
A házon három szín dominál. Az antracit színű korlátok körkivágásai dekor elemként dobják fel a homlokzatot, amelynek ferde síkjaira került fehér színű lapok élt, keretet adnak a háznak. Az érdekes vörös tégla színű, az erkélyek alsó síkjain megjelenő, szögben futó elemek nem csupán az esztétikus látványt szolgálják, hanem fontos funkciójuk, hogy a zsaluziák felső síkjait is eltakarják.

A szálcement lapok kivitelezésre történő előkészítése is tartogatott kihívásokat. „Az anyagok szabásával egy becsehelyi CNC üzemet bíztunk meg: nehéz munka volt, de végül az éltörések élzárását is korrekt módon oldottuk meg.” – emlékezik vissza a szakember, aki már a második ütem építésén dolgozik. Ott az azonos kivitel mellett tervezett halvány pasztell színű szálcement lap szerepe, hogy a két egymás mellett álló épület között az összhangot megteremtse.

A visszajelzések szerint a lakók is elégedettek a végeredménnyel, sőt a környékbeliek is gyakran érdeklődnek a felhasznált, és a látványt jól szolgáló anyag iránt, ami a beruházás reklámja is egyben.

Bővebben a szálcement burkolatokról: https://crlt-solution.hu/homlokzat/szalcement-homlokzat/