"Nekem mindig az számított, hogy mi épül meg, nem az, hogy mit rajzolunk le"

A kilenc évtizede precíziós mérőeszközöket gyártó, világszerte ismert Mitutoyo cég magyar leányvállalatának irodaépülete Szentendre déli részén, a Dobogókői út és a régi Országút szegletében kialakuló iparterületen épült fel. A bemutatótermet és raktárakat is magában foglaló komplexumot, amely érdekes formájával és az indusztriális jellegre utaló szürkés színével messziről észrevehető, Láris Barnabás irányításával a Modulart Kft. tervezte.

A Modulart Kft., ami eredetileg egy kivitelező cég volt, 1992-ben alapították Láris Barnabás szülei, ő 2012-ben csatlakozott hozzájuk, létrehozva egy tervezési részleget. A tervező csapat elsősorban középületek, egészségügyi létesítmények és sportcsarnokok generáltervezésével foglalkozik, de portfóliójukban megtalálható a törökbálinti új városháza, a budapesti Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Havanna lakótelepen felépült, 2020-ban Budapest Építészeti Nívódíja Dicséretét megkapó Havanna Hetivásár épülete is. Egyik következő munkájuk egy többféle szakorvosi kezelést biztosító járóbeteg-ellátó magánegészségügyi intézmény Budapesten. Ez az épület egy 4000 m2 hasznos alapterületű egészségház lesz, jelenleg az épület engedélyeztetése folyik.

Nem az íróasztalnak terveznek

Alapvetően középületekkel foglalkozunk, szívesen bíbelődünk ezekkel az épületekkel.” – mondja Láris Barnabás, aki évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy nem terveznek családi házakat. Ennek az az oka, hogy nem alakult ki egy olyan ügyfélkör, amelynek az igényei és lehetőségei találkoztak volna a Modulart tervezési szempontrendszerével, ez pedig nem volt jó hatással a csapatra.

Nagyon sok laikus csak akkor érzékeli a tereket meg a színeket, amikor az ott van előtte a valóságban. Hiába nézeget mindenféle látványképeket és tetszik meg neki, a valóságban kiderül, hogy egészen mások az elképzelései és ezért végeredményben nem megfelelő minőségű családi házak jönnek létre. Az egy dolog, hogy lerajzolok egy szép tervet, de ha az nem úgy és nem abban a formában valósul meg, akkor a végeredmény mégsem tökéletes.”- folytatja. Speciális élethelyzete miatt, hogy a kivitelezői oldalon is állt, sohasem arra törekedett, hogy minél gyönyörűbb és kompromisszummentesebb terveket készítsen, hanem hogy az épületek valóban meg is épüljenek, és minél jobbak legyenek, minél több ember használja azokat megelégedéssel. Nem szívesen tervez az íróasztalnak: mindig az számított, hogy mi épül meg, nem az, hogy mit rajzolnak le – vallja.

Esetünkben egy közbeszerzésen lefuttatott eljárás után egy generálkivitelezővel és a megbízói oldallal sokkal gördülékenyebb az együttműködés, mint a családi házak esetében volt.”- vélekedik.

Egy gyermekkori emlék

Még az „átkosban” a nagyapámnak volt egy Mitutoyo tolómérője, ami sokkal precízebb volt, mint a szovjet kópiái, ezért tudtam, hogy ez egy japán precíziós műszer.” – meséli. Így nem volt számára ismeretlen a vállalat, amellyel 2019-ben kezdték el a közös munkát.

Eljött Magyarországra az európai területért felelős japán vezetőjük, találkoztunk, beszélgettünk és kölcsönös szimpátia alapján kezdődött el a tervezés, ami után részt vettünk a kivitelező kiválasztásában és a kivitelezéskor tervezői művezetést is végeztünk. A végeredmény szempontjából fontos szerepe volt a Mitutoyo magyarországi cégvezetőnek, Dr. Friedrich Attilának.” – folytatja. Az épület egy tervzsűrin ment keresztül és a szentendrei tervtanács nagy örömmel fogadta, hogy nem egy hagyományos ipari épületet álmodott meg a tervező csapat.
A brand szempontjából különösen fontos, hogy az épület egy stilizált subler, amelynek van egy konzolos része, így az utca irányából nézve az épület főhomlokzata egy tolómérőre hasonlít. Természetesen ez nem teljesen direkt, nem szúrja ki az ember szemét, de ha jobban megfigyeljük, látni fogjuk.

Fontos, hogy mindenben kipróbáljuk magunkat

A régi főnökömmel, Keller Ferenccel dolgozhatunk együtt, aki mentorságot is folytat az irodán belül. Ez nagyon egyedi a piacon, mert ilyen mester és tanítvány viszony, ilyen konstellációban nincsen.” A nagyjából 7 fős stúdió úgy működik, hogy minden tervnek van egy projektfelelős tervezője, viszont mindenki aládolgozik egy másik projektvezetőnek. Nincsenek hierarchizálva, illetve specifikálva az egyes munkanemek. Nincsen olyan, hogy valaki csak koncepcionál, valaki csak konszignál, hanem mindenki részt vesz mindenféle munkafolyamatban. Fontos számukra, hogy mindenben kipróbálja magát a csapat összes tagja, ezért nem lett nagyobb cég, mert így dolgozni hatékonyan csak egy bizonyos létszámig lehet. Számukra ez egy jó és szokatlan dolog.

Én magam azért kezdtem el forszírozni ezt a fajra munkamódszert, mert az önismerethez nagyon fontos, hogy mindenben kipróbálja magát az ember. Nem véletlen, hogy nálunk másfél éve nincsen fluktuáció.”- vallja Barnabás.

Építészek és mérnökök

A Mituyoto Irodaház épületét az irodán belül Fix Dalma patronálta, a tervtanácson is ő maga mutatta be. Az iroda működésénél nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kollégák, akik részt vesznek a tervezési munkában, valóban képviselhessék a tervet is, így előtérbe helyezve őket. Dalma álmodta meg a koncepciót, a csapat többi tagja pedig korrigálgatta és lektorálta.

Természetesen én mindenben benne vagyok, de a Mitutoyo épülete Fix Dalma kollégám terv-terméke.” – mondja Barnabás.
A kivitelezés során nagyon fontos szempont volt a gyorsaság, a szoros határidő pedig megkövetelte a precíz és gyors munkavégzést. Ehhez járult hozzá, hogy a stúdió kiváló mérnök kollégája, Zajka Gábor végezte az építkezés műszaki ellenőrzését, aki a stúdió költségvetéseit is készíti.

Azért fontos, hogy van egy belsős, proakrív költségkalkulátorunk, mert az ő tevékenysége a munka közben visszahat arra, amit mi tervezünk. Nálunk nem úgy működik, hogy valaki utólag beköltségveti” a végeredményt.

Nagytáblás, szerelt homlokzatburkolat

A tolómérő forma és épület ipari-indusztriális jellegének erősítése miatt az emeleti rész homlokzatára nem tömör burkolat, hanem alumínium terpesztett lemez került, ezzel légiesítve a tömeget. A földszinten azonban statikusabb megjelenésre volt szükség, így sötétebb színű lábazati alsó tömeget képzeltek el. Ezért esett a választás a szerelt homlokzatburkolat használatára. A természetes megjelenésű, strukturált felületű, P070 színű Cembrit Patina szálcement burkolatra esett a választás.

Ez az anyag teljesen rendben van. Ha voltak is nehézségek a folyamat során, az a végső megjelenésen nem látszik. Egy biztos, a kivitelezőknek meg kell tanulniuk jól használni ezt az anyagot.”- vélekedik Barnabás.

Építés: 2020-2021
Megbízó: Mitutoyo Hungária Kft.
Generál kivitelező: Silda Group 8 Építőipari Kft.
Generáltervező: Modulárt Kft.
Felelős tervező: Láris Barnabás
Munkatárs: Böröcz Péter, Fix Dalma
Épületszerkezet tervező: Kovács Károly Lehel
Tartószerkezet tervező: Honti Gábor
Épületgépész tervező: Lobenvein Zoltán
Elektromos tervező: Nagypál Géza
Tűzvédelmi szakértő: Szabó Norbert
Úttervező: Kiefer Richárd
Költségvetés koordinátor: Zajka Gábor
Épületfotó: Jaksa Bálint

Bővebben a nagytáblás, szerelt homlokzatburkolatokról:
https://crlt-solution.hu/homlokzat/szalcement-homlokzat/