HOMLOKZATON A FUNKCIÓ ÉS A MÚLT

Bútortörténelem „újrahasznosítva” és egy könyvtár, mint nyilvános nappali.

Talán nincs szebb dolog az építészetben, mint ahol a történelem, a kortárs design, az esztétika és a környezettudatos újrahasznosítás találkozik. Jó példa erre a svédországi Norrköping központjában álló Magnentus-torony vagy az ausztriai Dornbirn városi könyvtára. Ami még közös bennük, az a rendhagyó homlokzati kialakítás.

A Magnentus-torony helyén, egykor a kiemelkedő építész és művész, Erik Chambert és a kor vezető bútortervezői által vezetett AB Chambert bútorgyár üzemelt. Ezek az alapok, a régi gyár és tulajdonosainak munkássága inspirálták a tervezőket a mai tízemeletes torony megalkotásában. Mindezt tették úgy, hogy az újra értelmező gondolkodás modern formában utaljon a korábban itt folyó tevékenységre és a létrejövő épület környezettudatosságnak megfelelő építőanyagokat használjanak.

Az egészet megkoronázza, hogy ma többek között svéd építészirodák, például az ÅWL Arkitekter és a Sweco Sweden működik az épületben, amely ezen a rendhagyó módon külsőleg és funkciójában is a bútortervezés és az építészet körforgását jelképezi.

A homlokzatot a szálcement burkolaton túl csipkeszerű, virágmintás fémháló díszíti, amely Erik Chambert 1943-as szövet nyomatmintájának újra értelmezése és amely “a kilenc levél” fantázianevet viseli. Ezzel az épület kívülről kifejezetten rendhagyó látványt nyújt.

Ahogy a levelek között beáramlik a fény, az pedig a beltér hangulatát és az ott dolgozók komfortérzetét javítja, csökkentheti a stresszt és a betegszabadság mennyiségét is. Ennek egyik oka, hogy az irodákban a számítógépek és az íróasztalok között rengeteg fa és zöld növényt kaphatott így helyet, de az anyaghasználat természetességére való törekvés a beltérben is folytatódik.

A kilencedik emeleten erkély fut körbe az épületen, amely 360 fokos kilátást nyújt a városra.

A tervezői anyaghasználatra a tudatosság egyértelműen jellemző, a döntés során a természetes anyagokat részesítették előnyben. Így esett a választás a homlokzatburkolat esetén a Cembrit szálcement lapra, amely az erre az épületre is jellemző merészebb tervezési elképzelésekhez karakteresebb színeivel és megjelenésével is jól passzolt.

A lapok színét tekintve egyébként számos variáció áll a tervezők rendelkezésre: ez esetben Cembrit C060 típus került a homlokzatra. A lapok felületét akril festékkel kezelik így biztosítanak tökéletes homogén megjelenést az épületnek.

Ez a felületkezelés azonban egyúttal az anyag és így az épület ellenállóképességére is hatással van: messzemenőkig ellenálló a hőmérsékletingadozásoknak és más időjárási behatásoknak is, így pl. UV sugárzásnak bármilyen éghajlaton, ellenáll biológiai hatásoknak, a víznek és a szennyeződésnek is.

A lapok megmunkálása a Cembrit egyedülálló élvonalbeli technológiájával történik. A Cembrit az egyetlen olyan gyártó a szálcement termékek piacán, amely a vágáskor automatikusan a lapok éleivel is foglalkozik, aminek köszönhetően a táblák remekül mutatnak minden szögből és rendkívül tartósak is.

A Magnentus-torony kialakításával és működésével elnyerte a helyi, a környezetet figyelembe vevő építésért járó arany minősítést, és ma Norrköping egyik legfontosabb épületei közé tartozik.

KÖNYVTÁR KÖNYVEKKEL A HOMLOKZATÁN

A homlokzatburkolatok másik érdekes és egyedi felhasználási lehetőségét mutatja az ausztriai Dornbirn zöldövezetében épült Városi Könyvtár.

A település egykori könyvtárának egyes funkciói széttagoltan, több épületben működtek. Az új könyvtárépülettel elsődleges és nyilvánvaló célja volt a város vezetésének minden funkció egy épületen belüli megoldása egy olyan központi helyen, amely a közösségi tér funkcióját is betölti. Utóbbival mintegy a város nyilvános nappalijaként működve beleillik a zöldövezeti városrészbe.

A végeredmény egy zöld réten álló nagy ovális könyvespolcra emlékeztető épület lett. De a forma és a hely még nem minden: az üveghomlokzat előtt a törtfehér pergamentszerű Möding kerámia burkolati elemek mintegy a könyvespolcon álló könyvsort formáznak.

Az épület így külsejével is utal „beltartalmára”, és egyúttal a homlokzaton függőlegesen álló bagettek az egyre népszerűbb, ilyen formájú árnyékoló funkciót is kínálják. A könyveket imitáló elemek között bejutó fény a beltérben pedig érdekes fényhatásokat kelt.

Az összesen 7 714 hosszúkás, 120×60 centiméteres kerámia bagett rögzítésére speciális, ívelt acél aljzaton lévő tartóprofilokat használtak, ezekre a lapok felszerelése gyors és egyszerű volt. A Möding kerámia bagettek karbantartásmentesek és többféle színben, méretben és felületben variálhatók.