FALUSI KISBIRTOK ÉPÍTÉSZETE MODERNRE HANGOLVA

A modern „farm”, a Patikakert a Budai hegyek tövében, Budajenő és Telki határában, lakóházból és mezőgazdasági funkciókat ellátó épületből áll. Egyre kevésbé meglepő, hogy akár lakóépületeken a tetőről a homlokzatra fordulva hullámpala jelenik meg. Az ipari hatást ezúttal a fehérre festett homlokzatok és az egyedi, csipke mintázatú árnyékolók oldják.

A hagyományos formavilág és a modern épületszerkezeti és gépészetii elemek használatának kettőssége jellemzi Zsiros-Kundrík Lívia tervezte épületegyüttest, amely a kisipari termelés hátteréül és a tulajdonos otthonául is szolgál. Sőt. A feldolgozó épület egy részében a vendégek fogadására használt szolgálati lakás is helyet kapott.

A tulajdonos, aki nem csupán az igényeit rendezte egyértelmű koncepcióba, de a megalkotásában is aktív szerepet játszott, jótékony hatású fekete bogyós gyümölcsöket termeszt ellenőrzött biogazdaságában. Olyan speciális élelmiszeripari termékek előállítását végzi, amelyek Magyarországon egyedülállóan magas antioxidáns tartalmú bogyós gyümölcsökből készülnek. Dr. Tkacsik Márta a budajenői telken 2013-ban ültette el az első bokrokat, és 3 évet kellett várnia az első termésre. Ma a másfél hektáron már terem az összes, minősített biogazdálkodással művelt bogyós gyümölcsbokor: az ékszermeggy mellett fekete berkenye, feketeszeder, fekete ribizli, fanyarka, húsos som, piros ribizli és piros málna, továbbá az országban egyedülálló módon Kanadából származó fekete málna, amit Márta be is méretett a Szent István Egyetem élelmiszertudományi laboratóriumában. Kiderült, hogy hatóanyagtartalma 15-szöröse a széles körben ünnepelt áfonyáénak.

Foglalkozását tekintve „A gyümölcstermesztés, és a gyümölcsök szedése visszanyúlik az ősi hagyományokhoz, de a kisüzem innovatív, modern feldolgozási technológiákkal is dolgozik. Tehát az egész építészeti koncepciónak ezt a szoros kettőséget kell tükröznie: az egészséges tradíciókat és a modern ember esztétikai és életstílusbeli igényeit.” – áll a páratlanul részletes és egyértelmű, a megrendelő által megfogalmazott tervezői programban. De nem csupán a folyamat volt rendhagyó, hanem a 21. századi falusi porta mai működése is példaértékű.
Márta elméleti matematikus, mégpedig az internetes vállalati megoldások és az e-business volt a szakterülete. A példamutató épület tervezésében lánya volt segítségére, innen az építész és megrendelő mintaszerű együttműködése, ami példaértékű eredményre vezetett.

MODERN FARM KONCEPCIÓ, RENDHAGYÓ FUNKCIÓHOZ

Az épületek határozott vonalvezetése és tömegalkotása a modern vidéki, valamint az ipari épületekre egyaránt jellemző, külterületen, de közel a faluhoz helyezkednek el. Az előregyártott elemekből épült könnyűszerkezetes, energiahatékony, közel passzív ház maga és az itt készült termékek a fenntarthatóság igényét tükrözik.
A tervezett épületek tömegükben és anyaghasználatukban a falusi „kisbirtok” építészetét idézik, a mai stílusban. A tetőről a homlokzatra lefutó szálcement hullámpalával burkolt felületeket és a fehérre vakolt oromfalak homogenitását az egyedileg tervezett, perforált fém árnyékolók teszik változatossá, gyönyörű, állandóan változó, csipkefüggönyszerű árnyékot vetve a beltérre.

A szálcement hullámpala egyre inkább a modern építészet elemévé válik, közel nem csupán az ipari környezetben megjelenő anyag. A még számtalan helyen látható, rossz hírű, környezetszennyező és egészségkárosító elődjével ellentétben, környezetbarát alapanyagok felhasználásával készülő, alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező modern anyag, amely a mai építészet kedvelt elemeinek egyike.
Megjelenésére inkább a szürke árnyalatai jellemzőek, de több, döntően homogén színű változatával válhat az építészeti koncepció alapvető elemévé, leginkább akkor, ha az építész nem csupán a tetőre, de a homlokzatra is ilyet tervez.

Készült a www.epiteszforum.hu épületbemutató cikke nyomán.