Ez aztán ott van és ott is marad,
majdhogynem egy örök darab

Azt már a rómaiak is tudták, hogy érdemes Albertfalván lakni. Itt, a Duna partján állt ugyanis a Pannóniában állomásozó római légiók egyik tábora. Azóta sok víz lefolyt ezen a folyón, kisebb villák, hatalmas ipari épületek és tízemeletes panelházak érdekes egyvelegévé alakult a városrész. Találhatók benne sétálásra csábító zöld lombú utcácskák és soksávos autóutak, de olyan utca is akad, amelyiknek az egyik oldalán hatalmas panelépületek magasodnak, a másikon pedig apró családi házak húzódnak meg. Nemrégiben egy meglévő épület helyén gyorsan felépült, modern köntösű családi házzal találkozhattak az ebben az utcában sétálók. Annak ellenére, hogy a többgenerációs lakóépület maximálisan kihasználja a rendelkezésére álló beépíthetőséget, mégsem érződik hatalmasnak, mert a tervező nem magas- hanem lapostetős házat tervezett, és legfölülre ügyes megoldással, mintegy visszalépcsőzésként egy visszahúzott fölső szintet helyezett el. A modern megjelenésű épület homlokzatára a CRLT nagytáblás szálcement Cembrit Patina 050, antracit szürke homlokzatburkolata került.

Az épület tervezője Sziksz Tibor István okleveles építészmérnök.

Először híradásipari szakközépiskolában tanult, majd egy évre elkerült az Ybl településszakra, onnan felvételizett a Műszaki Egyetemre, ahol 2002-ben szerezte meg diplomáját. Ezt követően jó ideig Budapesten dolgozott, majd 2008-ban visszament Székesfehérvárra, ahol az irodájuk, a Hat-Art Építész Stúdió jelenleg is működik. Irodaépületüket a régi huszárlaktanya tégláival burkolták, ettől olyan markáns a megjelenése. Szemléletéhez közel áll, ha az építészet magában a formában is benne van úgy, hogy azt nem lehet kihagyni, elrontani. Fontosnak tartja, hogy az épület tömegében is ott legyen, amit elképzel az ember.

„Az nem jó, ha csak az anyaghasználatban jelenik meg, mert lehet, hogy kivitelezés közben kispórolják azt, ami amúgy kellene hozzá.” – egészítette ki.

Az irodaépületük is egy tömör forma, de azáltal, hogy téglából van, más a hangulata: olyan mintha évtizedek óta ott állna.

„Ez is egy megoldás és nem lesz tíz év múlva koszos a homlokzat, szép marad évekig, ugyanúgy, mint az eternit.” – tette hozzá.

Az építész csapatban dolgozik Dinnyés Zoltán és Korányi László. Szakági tervezőik „külsősök”, minden szakágban jól ismert, tapasztalt kollegákkal rendelkeznek, akikkel harmonikus a közös munka. Az épületet az első ceruzavonástól a megvalósításig kísérik, tervezői művezetéssel. „Az építészet eléggé szerteágazó műfaj, aminek van alkotó és van szárazabb része is. Én a szakma mindegyik részét szeretem, maga az alkotás folyamata tetszik, a tervezéstől, a hatbés ceruzától egészen az épület átadásáig. Szeretem ahogy a fejből kipattan az ötlet, majd a tervezést, amikor az ember elkezdi kidolgozni ezt az ötletet és utána megszületik a ház. Szeretek kijárni a kivitelezésre, részt venni az épület megvalósításában.”

Munkájuk jelentős része a XI. kerülethez kötődik. Előfordult már, hogy a munka befejezése után a beruházó visszatért hozzájuk – ez aztán párszor meg is ismétlődött. Az építészmérnök fontosnak tartja a jó kivitelezőt, hiszen tapasztalatai szerint nem mindegyik tervből lesz jó ház.

„Nem mindegyik kivitelező olyan, mint ennél az épületnél.” – folytatta. Véleménye szerint a kivitelező, aki a szakma és a minőség fanatikusa, nagyon alapos munkát végzett – magának építette a házat. Hozzáadta saját ízlését, és igen komoly szakmai tudását, a bútorokat is saját maga készítette.

A jó szerkezet és megjelenés érdekében, nem éppen a mai építőiparban megszokott módon kísérleteket is szokott végezni. Dolgozott már többek között azon is, hogy miképpen lehet egységes megjelenésű rozsdás felületet létrehozni. Ennél az épületnél azonban nem volt szükség kiviteli tervre. „Amikor viszont elkészült a ház, akkor a mai építőiparban szintén nem megszokottan a jó irányban volt a meglepetés!” – mondta a Tervező.

Megbízójuknak köszönhető, hogy Cembrit szálcement burkolat került a homlokzatra. A kivitelező nyaralóját szintén a Hat-Art Építész Stúdió tervezte, amelyet ugyanúgy szálcementtel burkolt. „Megnyerte a tetszését, hogy ez az anyag évtizedeken keresztül változatlanul szép. A szálcement burkolat nagyon hasznos dolog, mert kiszellőzteti a felmelegedett homlokzatot és így jobban működhet a ház. Az ideális kiszellőztetésnek megvan persze az ára, de sokkal jobb, ha az ember egyszer elkészít valamit és az harminc évig jó, mintha tízévente fel kellene újítani. Az a szálcement burkolat lényege, hogy ez aztán ott van és ott is marad, ha jól megcsinálták.”

Az épület építtetője és kivitelezője Puskár Zoltán.

Családi vállalkozásukban a műszaki részért ő, pénzügyekért pedig testvére volt felelős, mellette adminisztrációval foglalkozott. A közös munkát a kétezres évek elején kezdték, azóta általában másfél évente építettek fel egy társasházhat. Éveken keresztül kisebb társasházakat építettek a XI. kerületben. Ezek mind magánberuházások voltak: megvették a telket, megterveztették, saját embereikkel megcsinálták, majd értékesítették. Puskár Zoltán számára ez egy szép befejezés: a ház saját célra készült, ő maga a nyugdíj felé tart, és több kivitelezést a jövőben nem tervez.

A szálcement homlokzat nem okoz csalódást. Időjárásálló, majdhogynem örök darab, ellenkezőleg a színezett homlokzatburkolati rendszerekkel, amelyek idővel megfakulnak, elszíneződnek, koszolódnak. Az átszellőztetett homlokzat, annak minden hőfizikai előnyével, sokkal nehezebben kivitelezhető, mint egy egyszerű hőszigetelt rendszer. Ennél a háznál a teherhordó szerkezetre, a harmincas téglafalra egy alumínium rendszert szereltek. Dübelekkel rögzítették a konzolokat, amelyekre különböző hosszúságú alumínium L vagy T profilokat csavaroztak. Ezeknek a rögzítéseknek előre meghatározottan vagy fix vagy csúszó pontoknak kell lenniük. A konzolok tartják a profilokat és a profilokra van ráragasztva a szálcement. Ezek a konzolok körülbelül húsz centimétert állnak ki a fal síkjából és egy 15-16 centiméteres hőszigetelés került az alumínium konzolok közé. Így egy 3-5 centiméteres légrés keletkezett a szálcement lap és a hőszigetelés között, ami alul-felül ki van szellőztetve.

A kivitelezésnél arra szükséges figyelni, hogy a profilok, amelyek a szálcement lapokat tartják, mind egy síkban legyenek. „Majdnem milliméter pontossággal kell dolgozni, ± 1 mm a tűréshatár, amit el tud viselni.” – tette hozzá Puskár Zoltán. A konzoloknál, illetve a profiloknál a fix pontok tartják a legnagyobb súlyt, ezért megpróbálta őket betonba, a födém szintjeinél rögzíteni. „A téglafalba is rögzítettünk konzolokat, de ott a csúszási pontok vannak, amelyekre a megfelelő dilatáció miatt van szükség, hogy el tudja viselni azt a hőmozgást, ami a mínusz tíz és plusz harminc fok közötti hőingadozás miatt jelentkezik.”

A kivitelezőnek nagyon fontos volt, hogy a szálcement lapok minél nagyobb összevisszaságot adjanak, ezért különböző méretű téglalapokra, négyzetekre vágták fel és így helyezték el őket. „Előtte megterveztem, hogy tulajdonképpen hogyan is fog a házon kinézni és ennek megfelelően volt az alumíniumszerkezet föltéve a házra.” Puskár Zoltán készítette a kiviteli tervet és a konszignációt is. Viszonylag sokat jár külföldön, legutóbb például Belgiumban, ahol azt tapasztalta, hogy mindegyik ház burkolva van – vagy klinkerrel vagy szálcementtel.

Szerző: Tóth Balázs, építész

Forgalmazásunkban a hazai piacra kerülő Cembrit tetőfedő és homlokzatburkolati anyagokra 30 év élettartami garancia és 15 év színgarancia is jár.
Fém, kerámia és szálcement alapanyagú, szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé kínálatunkban. Minden anyag esetén teljes rendszert kínálunk. Ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A fent említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.