ÉV TETŐJE Nívódíjat nyert a Cembrittel és Vestis anyagokkal felújított fonyódi irodaház

AZ ÉV TETŐJE Magyarország és a régió legrangosabb szakmai megmérettetése tető,
homlokzat, épületburok témakörben. A 2023. évi pályázaton Tóth Árpád, ács, tetőfedő
mester és csapata által felújított fonyódi irodaház a magastető szekció nívódíját, az
Aranykalapács Vándordíjat nyerte el egy fonyódi irodaház tetőfelújításán végzett
színvonalas munkájáért, amelynek során a régi bitumenes zsindelyfedés helyére Cembrit
palafedés került.

Idén összesen 69 pályamű érkezett az ország legjobb ács, tetőfedő, szigetelő és bádogos szakembereitől, kivitelező cégeitől és építész tervezőitől az ÉV TETŐJE Nívódíj pályázatra. A mezőny rendkívül erősnek bizonyult és a hazai, valamint nemzetközi tagokból álló zsűri végül 36 pályázatot jutalmazott elismeréssel.

2023. május 20-án, a Budapesti Műszaki Egyetem K épületének alulájában, az ÉMSZ és a BME Épületszerkezettani Tanszék közös ünnepélyes díjátadó gálaestjén 9 elismerő oklevelet, 11 különdíjat, 11 kategóriadíjat, 4 nívódíjat adtak át, valamint a hagyományokhoz híven kiosztották az Aranyceruza Vándordíjat is. Az esemény fővédnöke Lánszki Regő, építészeti államtitkár volt az Építészeti Államtitkárság, Építési és Közlekedési Minisztériumtól.

A magastetős nyertes a CRLT anyagait használta

A magastető szekció nívódíját, az Aranykalapács Vándordíjat Tóth Árpád vehette át a fonyódi irodaépületen végzett munkájáért. Az elismerést a szakembernek Valyon András, az ÉMSZ elnöke és Dr. Kakasy László az ÉVE TETŐJE Nívódíj Pályázat zsűribizottságának elnöke adták át.

A remek munkák sorával a szakértelmét már sokszor bizonyított szakembere a Magyarországon a CRLT Solution által forgalmazott Cembrit 30*60 grafitszürke palával készítette a magastetők burkolatát. A bádogosmunkákhoz szintén a CRLT Solution kínálatában elérhető, színben a tetőfedés anyagához igazodó Vestis alumíniummal készítette a bádogos munkákat és az ereszcsatorna is az olasz alumíniumgyártó terméke.

Gratulálunk a nyertesnek a rangos elismeréshez!

Alábbiakban a zsűri értékelése olvasható:

„Az irodaépület régi bitumenes zsindelyfedése elöregedett, helyette készül a 30×60 cm-es Cembrit palából a kettős fedés, más néven angol fedés. A zsindelyfedés deszka aljzatát megtartva, arra Dörken Delta Therm Plus vízzáró alátéthéjazat került, az 5×5 cm-es ellenlécek alatt szegtömítő szalaggal. A különösen hőálló és UV-álló alátéthéjazat szakszerű gondossággal kivitelezett, a süllyesztett hajlat precíz munka. Az ereszpallóra ereszlemezt építettek be, Zambelli horganyzott acéllemezből. A függő ereszcsatorna ugyancsak horganyzott acéllemezből szerelt. A többi bádogos munka alapanyag a fedés sötét színével egyező bevonatos Vestis alumíniumlemez (szintén a CRLT Solution választékából). A fedés alatti légréteg átszellőztetése szakszerűen készült, az ereszvonali légbevezetőkkel és a gerincek mentén kialakított kiemelt fedéssel. Az élgerincek és taréjgerincek határozott vonala szépen keretezi a szabályos teljes felületű hófogással ellátott tető rajzolatát. Az álló tetőablak körül készített kettős állókorcos borítás, a könyöklőnél ugyancsak kiemelt szellőző sávot rejt. A földszinti, túlnyúló tető kettős állókorcos fedése szakszerű, jó munka. A felújított tető a szakmai szabályok magasszintű betartásával, a szakmunka érezhető szeretetével készült.”

Néhány szóban az ÉMSZ ÉV TETŐJE Nívódj pályázatról

A pályázat története több mint 30 éve, 1989-ben kezdődött. Azzal a céllal hozták létre, hogy egy olyan nívós szakmai közösséget teremtsenek, ahol a hazai tervezők és mesterek elismerést kaphatnak a nemzetközi színvonalú munkáikért. A pályázat az elmúlt évtizedekben a magyar és a régiós szakma legrangosabb eseménye lett a tető, homlokzat, épületburok témakörökben. A szakmai megmérettetés további célja az építészeti (funkcionális és esztétikai), műszaki és technológiai, valamint gazdaságossági szempontok összehangolásával tervezett és kivitelezett igényes tetők népszerűsítése, a minőségi szakmunka elismerése, bemutatása és népszerűsítése a szakemberek, az építkezők és felújítók körében, nem utolsó sorban a jövő szakemberei számára.