ÉPÍTÉSZET ÉS KIVITELEZÉS: KÍSÉRLET A KISELEMES BURKOLATOKKAL

Ha egy tervezőcsapat a maguk tervezte házakat meg is építik, anyaghasználatban vagy gazdaságos csomóponti kialakításban is bővelkedhet gyakorlati tapasztalatban.
A HARCH desing & build építészei döntően lapostetős és szerelt homlokzati szerkezetekkel kísérleteznek.
Házaik különböző építészeti pályázatokon színesítették a mezőnyt és kaptak
elismerést. Az iroda egyik tulajdonosával, Prohászka Benedek a tudatosan gyűjtött tapasztalatokat összegezte.

A cég filozófiája, hogy megtervezett házaikat meg is építik, ami kifejezetten hasznos, ha a költséghatékonyság a cél – és hol nem az? A vírus okozta bizonytalan helyzet miatt így az elmúlt időszakban a kivitelezésé volt a főszerep, amelyben a jelenleg három építészből, a tulajdonosokból álló csapat gyakorlata kifejezetten jól jött, sőt! Mindez tovább gyarapította a szerelt szerkezetekkel való munka területén szertett adataikat.

,,Szívesen terveznék légies házakat, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a tömbszerű építészet áll közel hozzám, és a letisztult formák. Utóbbi az általános nézetekkel ellentétben a belülről fakadó egyszerűséget és funkcionalitást jelenti számomra. Ehhez a tömbszerű építészethez jól illet a nagytáblás homlokzatburkolat, amit már az első munkáinkon megtaláltam.

Ha nem ilyen házakat terveztünk annak sokkal inkább az előírások és a környezetbe illesztés volt az oka, mintsem a megrendelői igény vagy a saját indíttatásunk."
Prohászka Benedek
Emlékezik vissza az elmúlt 10 évre

AZ ÚJ IRÁNY: KISELEMES FELÜLETEK ETERNITTEL

A nagytáblás burkolatok jól mutatnak az épületeken, a fugák szépen díszítik a látványt, míg a újként használt kiselemesek más hangulatúak. Ennek jegyében a nemrégiben befejezett budaörsi kétlakásos házra ezúttal kiselemes Eternit szálcement burkolat került.

Kifejezetten gazdasági okok indokolták a döntést, ami még a speciálisnak tűnő megoldásokkal együtt utólag is helyesnek bizonyult.
A két lakás közül az első fehér a hátsó fekete burkolatot kapott. Az extrém keskeny szálcement palával vízszintesen burkolt épületeket a kézzel is jól elérhető magasságban, a teraszokon és bejáratok környékén megjelenő tölgy burkolat és a két garázs köti össze. A faburkolat idővel, a környezeti hatások miatti elszürkül, így fogja majd össze a két tömböt.

Az extrém keskeny, elnyújtott hatást keltő burkolat a 60×30 cm-es lapok hosszában történő elvágásával, a 60×15-ös lapokkal készült, 5 cm-es átfedésekkel. A 10 centiméterenként elhelyezett alumínium és lécváz alszerkezet mintegy alsó faburkolatot képez. Egy ilyen szerkezet kivitelezése sok odafigyelést igényel, amit ebben az esetben egy sok művezetéssel felügyelt jó ács csapat végzett.

Egy fekete homlokzat klíma-technológiailag is felvet kérdések: a szerkezet belül ugyanis akár 80-90 fokosra is hevülhet. Ezt azonban a jó kiszellőztetés maradéktalanul megoldhatja.

„Nagyon odafigyeltünk a kiszellőztetésre és az árnyékolásra, hőszivattyús hűtőfűtő rendszert és mennyezetfűtést is beépítettünk, de pl. a klímára eddig nem volt szükség.”
Prohászka Benedek

A „KÍSÉRLETEK” FOLYNAK TOVÁBB

A nagylapos és kiselemes szálcement után kipróbálták a ragasztott téglaburkolatot is, ami nem váltotta be reményeiket. A szerelt átszellőztetett szerkezetnek az energetikában kínált előnyei mellett a szakember könnyen alapoz a csomóponti kialakítások tekintetében saját gyakorlati tapasztalataira. Véleménye szerint sok esetben egyszerűbb egy szerelt szerkezeten megoldani pl. egy vonalmenti üvegkorlát kialakítását, mint dryvitos szerkezettel.

„Mint külső burkolat érdekel még a monolit vasbeton, és szívesen kipróbálok más burkolatot is. Most azt látom, hogy a kiselemes szálcement burkolatokkal szép, és kifejezetten gazdaságos megoldások hozhatók létre. Mind tervezői mind kivitelező szemmel érdekel a feladat, ahol a tetőre forduló kiselemes burkolat ad karaktert a háznak.”
Prohászka Benedek

További információ a HARCH desing & build építészetéről.