CRLTBond: új kompozit lemez Magyarországon

Legyen az közösségi épület, családi ház, lakóépület, vagy akár irodaház, az épület energiafogyasztására pozitív hatást gyakorló homogén kialakítású, átszellőztetett épületburok napjainkban egyre népszerűbb megoldás. Az esztétikus és tartós kompozit lemez külső héjazatként, rejtett rögzítésével előnyös megjelenést és funkcionalitást biztosít. Lássuk, milyen a világ legnagyobb kompozit lemez gyártójának magyar piacon kínált anyaga, a CRLTBond!

A homogén épületburok nem csupán építészeti, hanem műszaki szempontból is előnyös megoldás. Az esztétikán kívül természetesen meghatározó tényező az épületszerkezetek energetikai homogenitása, tartóssága és a hosszútávon rendkívül előnyös csekély karbantartási igénye. A tetőn és homlokzaton megjelenő leggyakoribb anyag a változó vastagságú szálcement pala vagy nagytáblás burkolat, ám emellett az alumínium alapanyagú héjazatok is egyre szélesebb körben hódítanak.

A CRLTBond rainscreen típusú kompozit lemez, kültéri felhasználásán kívül beltéren dekorelemként is alkalmazható. A kompozit lemez magját egy olyan szigetelőanyag képezi, amelyet két oldalról 0.5 mm vastag alumínium lemezek zárnak le, így biztosítva a 3-4 mm-s panelvastagságot.

A magyarországi forgalmazóként a beépítéshez a saját kínálatunkban szereplő Metalufix tartószerkezetet javasoljuk, a héjazat elemei pedig szegeccsel, vagy a népszerű rejtett, ragasztásos módszerrel könnyen rögzíthetők.
A kompozit anyag, külső behatásoknak való ellenállását tekintve hatékony az időjárási viszontagságok UV-, korrózió, kopás és graffitivel szemben. A megfelelő maggal tűzvédelmi besorolása alapján is alkalmas közösség épületek homlokzatán történő felhasználásra. (A2, FRB valamint PE maggal készülő panelek különböző tűzvédelmi besorolással rendelkeznek.)

A környezetkímélő anyagból készülő, újrahasznosítható termék jellemzőit kiegészíti még a dekoratív kivitel, valamint a gazdag standard és további rendelhető színválaszték. Az 1 250-1 500 mm standard szélességgel és 1 800-6 000 mm standard hosszúsággal elérhető, 3, illetve 4 mm vastagságú lapok jellemző súlya 5,5-8 kg/m² közötti. Egyedi méretű lapok azonban akár 1 800 szélességgel és akár a 11 000 mm hosszúsággal is rendelhetők. Tartósságukra jellemző, hogy a gyártó 10 év garanciát vállal az anyagra, valamint a bevonattól függően 10-25 év garancia jár a felületre.

Hőszigetelés, zajvédelem, páraelvezetés

Az átszellőztetett szerkezetek légrésében áramló levegőnek nem csak páratechnikai szerepe van, hanem hozzájárul a szerkezet a nyári időszakban ma már elengedhetetlen hőszigetelő képességének javításához is. A folyamatos légáramlás további pozitív hatása a páralecsapódás és penészedés megakadályozása. Mindemellett a légrésben áramló levegő elvezeti azt a nedvességet, ami a vízzáró fedésen vagy burkolaton esetleg mégis bejutna, így a homlokzatot érő pl. csapóeső nem tud a hőszigetelésbe vagy a falba jutni.
A szerelt átszellőztetett homlokzatok/tetők használatának pozitívuma továbbá a hatékony zajvédelem, ugyanis a külső határoló réteg és a szigetelőanyag nincs közvetlen kapcsolatban, így a szerkezeti hangterjedés nem lép fel, a hanghullámok jelentős része visszaverődik a burkolat elemiről, a maradékot elnyeli a szigetelés.

Egy fontos tervezési elv átforduló szerkezetek esetén

A legegyszerűbb megoldás a tető és a homlokzat két külön szerkezeti elemként történő kezelése, de így sem okozhat gondot a szerkezet rétegeinek az átvezetése. Amennyiben tetőre átforduló homlokzat vagy homlokzatra átforduló tető kialakítása az igény, néhány tervezési- és kivitelezési szabályt érdemes betartani.