Várak, kastélyok, tető, pala

Az új építésű ún. életciklusprojekteken is népszerű, környezetbarát szálcement alapanyagú pala Magyarországon a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretei között megújuló épületek kedvelt tetőfedőanyaga. A Konkrét Stúdió tervezői szerint az anyag a kő-hatás monumentalitásához, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély építészeti gondolatához is megfelelően illeszkedett.

Fotó: Konkrét Stúdió

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként országosan 30 műemlék újul meg, ezek között a kiemelkedő szépségű, historizáló kastélyok egyike, a hamarosan teljes pompájában látogatókat váró szabadkígyósi Wenckheim-kastély.Az Alföldön a Körös–Maros Nemzeti Park területén fekvő, Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz, romantikus, kastélypark övezte épületnek annyi ablaka van, ahány nap egy évben, annyi szobája ahány hét, és annyi bejárata ahány évszak. Magyarország kastély-járóinak nem hivatalos véleménye szerint az épület a 10 legszebb kastélya között van.

A főépület 1500 négyzetméter alapterületű, szintjeinek összterülete több mint hatezer négyzetméter. Ebből a felújítások mintegy négyezret érintenek. A munkálatok kiterjednek a tetőszerkezetre, a homlokzatra és a pincére is. A restaurátori feladatok között – a falképek, stukkók, kőelemek és faszerkezetek felújítása mellett – a kerti építmények is megújulnak. Az épület funkcióját tekintve rendezvényhelyszín és a korát a 21. század eszközeivel bemutató kiállítóhely.
A kastély megújulásának építészetén Balogh Csaba vezető tervező irányította Konkrét Stúdió munkatársai dolgoznak.

A nagyvonalú, monumentális épület a Wenckheim család megrendelésére, a budapesti Operaház és a Várkert Bazár tervezésével párhuzamosan, 1875-1879 készült. Méretei miatt ma is az ország legnagyobb lakóépületei közé tartozik. Ahogy Balogh Csaba, vezető tervező, a Magyarország Szép konferencián fogalmazott, az épület a hányattatott sorsú kastélyok között a szerencsésebbekhez tartozik: látszólag viszonylag jó állapotban iskolaként vészelte át a szocializmus évtizedeit, de így is csupán árnyéka volt régi önmagának. Mindenesetre azért a felújítások megkezdése ellőtt a vastag mázoláson és díszlet kárpitokon is átsugárzott az elegancia.
Az épület teljes rekonstrukciójából most csupán a tetőfelújítás néhány aspektusát vesszük górcső alá.

A tetőfelújításhoz a faszerkezet jelentős részét ki kellett cserélni; az épület dísze, a két torony teljes újjáépítésük után daruval kerültek a helyükre a díszműbádogos díszítésekkel együtt. Az épület eredeti fedőanyagára csupán a korabeli távoli fotók szolgáltak forrásként. A világos, kiselemes anyag látványából ítélve valószínűleg világos szürkés kőpala lehetett. Ezt anyagi okokból cinkszürke szálcement palafedéssel helyettesítették, ami az épület monumentalitásának és az Ybl-féle koncepciónak jól megfelelt. Ez a cink bádogos és díszműbádogos elemekkel együtt egy anyagában és színében homogén tetőszerkezetet eredményezett, ami rokon az épület monolitikus megjelenésével.

Ez az építészeti gondolat, a kő hatás monumentalitása, a tetőn kívül az épület számos részén, pl. a homlokzat színén is visszaköszön. A sok műemléken megjelenő, „műemléksárgának” hívott szín helyett, a kutatások alapján helyreállított, egy a római cement vakolat fedőszínéhez hasonló kőszerű, tompa sárgásbarna árnyalat dominál a homlokzaton.

Az egyik legnagyobb magyar műemlékfelújítás terveit jegyző Konkrét Stúdió a szálcement palát nem először használta ilyen környezetben. Balogh Csaba szerint megjelenésével, kiselemességével és a megvalósuló kettősfedéssel ez az anyag a leghitelesebb, és vélhetően ez áll a legközelebb a korabelihez, az eredetihez: 

„Sarkos téglány elemet kerestünk a megfelelő színben. Addig pontosítottunk, hogy az Eternit kínálta lehetőségek közül a belga gyár cinkszürke színe felelt meg legjobban az elképzeléseinknek – és ez csak egy anyag volt a kastély felújításának folyamatában, minden mással is hasonló alapossággal jártunk el.
Ami még a történelmi környezetben használt pala mellett szólt, az a körtornyok kúpos fedésének kihívása. Ehhez a 32x60 cm elemekből nagy precizitással soronként egyedileg méretre kell vágni a fedőelemeket. Erre is ez az anyag bizonyult a legjobbnak.”
Balogh Csaba

Magyarországon az Eternit és Cembrit síkpala tetőfedő anyagait évek óta – a mennyiségszámítástól, a tervezői és kivitelezéshelyi támogatástól, a logisztikán át a veszélyes anyag elszállításáig – a teljes szolgáltatási palettával a CRLT Solution forgalmazza. A kínálatban ezek az anyagok mintegy 40 méretben és 35 féle színben érhetőek el, sima és rusztikus felülettel/élképzéssel. A palára jellemző tartósság és a csekély karbantartási igény a gazdaságos fedési lehetőségek közé emeli ezt a modern anyagot.

Ha a fedési módokat nézzük, az angol, francia, svájci, német és magyar fedésekkel árnyalható a látvány. Bármelyik fedési mód legyen a választott, szakszerű kivitelezéssel mindegyik kifejezetten viharbiztos könnyűtető kialakítására alkalmas. Az ún. kettősfedéssel készülő tetők pedig még az előírásoknál is nagyobb biztonsággal állnak ellen a környezeti hatásoknak.

A CRLT Solution márkafüggetlen forgalmazóként minden anyag esetén teljes rendszert kínál. A tetők elengedhetetlen eleme, az ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik.

Fotó: Konkrét Stúdió