Trendi fedési módok palával

A modern és környezetbarát alapanyagú pala mind korabeli épületek fedőanyagaként, mind modern épületek burkolataként is egyre több helyen jelenik meg. Szépsége, és életciklusprojekteken is bizonyított gazdaságossága egyaránt kulcsa növekvő népszerűségének.

A pala kiselemességével, rugalmasságával, valamint változatos színeivel és fedési módjaival az épület karakteréhez és a megrendelő pénztárcájához is igazodó fedési képek alakíthatunk ki. A palával fedett vagy burkolt épület lehet kifejezetten látványos vagy éppen egyszerű vonalvezetésű.

A gazdaságosság felelősei

Számos szerelt szerkezet kialakítására alkalmas anyag között a síkpala a gazdaságosságos megvalósítás területén kiemelkedő. Ezt nem csupán a gyártói adatok, de megvalósult épületek alapján készült számítások és tapasztalatok is alátámasztják.

A palával épülő, akár a tetőről homlokzatra átforduló átszellőztetett homlokzatburkolatok hozzájárulnak az épület energiatakarékos működéséhez, de e homlokzati megoldásra jellemző a tartósság és a csekély karbantartási igény is.

Csodaszép felületek teljes körű szolgáltatással

Ha síkpala mellett döntünk, a különböző fedési módok közötti választással is árnyalhatjuk az épület hangulatát. Az angol, francia, svájci, német és magyar fedések bármelyikét választjuk, szakszerű beépítéssel mindegyik kifejezetten viharbiztos könnyűtető kialakítására alkalmas. Bizonyos fedési módok pedig még az előírásoknál is nagyobb biztonsággal állnak ellen a környezeti hatásoknak. A fedési módokon túl a színekkel és a méretekkel is variálhatunk: az anyagok mintegy 40 méretben és 35 féle színben érhetők el, sima és rusztikus felülettel/élképzéssel.

Magyarországon évek óta – a mennyiségszámítástól, a tervezői és kivitelezéshelyi támogatástól, a logisztikán át a veszélyes anyag elszállításáig – a teljes szolgáltatási palettával a CRLT Solution forgalmazza Eternit és Cembrit síkpala tetőfedő anyagait.
Tekintsük át az Eternit és Cembrit pala fedési módok fontosabb műszaki sarokpontjait és lehetőségeit!

Viharbiztos francia fedés

A francia fedések átlós vonalvezetésének nem csak esztétikai jelentősége van, ez a fedési módszer fontos szerepet játszik a tető viharbiztosságában is. A mintázatnak nincs meghatározott iránya, így különösen alkalmas nagy, egybefüggő felületek fedésére. A franciafedéssel készülő tetők egyszerre kínálják az eleganciát, a tartósságot és a gazdaságosságot, aminek egyik pillére a palaelemek nagy méretének (40×40 cm) köszönhető gyors kivitelezés.

Az egyszeres, azaz a svájci fedés

A svájci fedéskép fiatalos és dinamikus vízszintes vonalvezetése, az oldalátfedés eltolásának egyszerűsége ellenére szemet gyönyörködtető látványt teremt. A fedési mód gazdaságossága az ún. egyszeres fedésben rejlik. A négyzetméterenként 10,5 darab anyagszükséglete a beruházó számára anyagi előnyt is jelenthet. A szálcement tető- és homlokzatfedő palák sima, strukturált és természetes hatású felülettel rendelkező változatban érhetők el.

A dupla, azaz az angol fedés

Az ún. angol-, vagy duplafedéssel elhelyezett különböző formájú és eltérő méretű palák alkalmazásával változatos fedésképet alakíthatunk ki. A téglalap, sarkított téglalap vagy négyzet alakú, sima vagy strukturált felületű, több mint 35 féle színben elérhető palával épülő tetők különbözősége biztosítja, hogy minden épülethez és minden tetőhöz egyedi, tömegarányának megfelelő tetőfedő vagy falburkoló palát találjunk.

A kettős vagy duplafedésű palával a tetőfedés gyorsan és könnyen kivitelezhető, az eredmény pedig a viharbiztos palatető, akár a Cembrit, akár az Eternit kínálta szálcement pala mellett döntünk. Mindez olyan innovatív megoldásoknak köszönhető, mint az élek és gerincek vonalmenti kiszellőztetése és szegélypalákkal való elfedése, vagy az újszerű kampók alkalmazása. Az angol fedés alkalmazása a homlokzatra átforduló tetők építésekor is kimondottan nyugodt, kiegyensúlyozott, szép fedési képet mutat.

Rombusz fedés, azaz a magyar fedés

A lapok vízszintes tengely mentén történő eltolással való fektetése a rombusz, vagy más néven a magyar fedés. Az elemek kis súlya miatt kiválóan alkalmas könnyű tetőszerkezetek esetén és felújításokhoz egyaránt. A nagyméretű, rombusz alakúra vágott tetőfedő panelek egybefüggő nagyobb tetőfelületeken is jól mutatnak, és méretüknek köszönhetően gyors kivitelezést tesznek lehetővé.

A megszokott palatető látványa is lehet esztétikus, ha az örök szépséget és a „német” precizitást, a német fedést választjuk. A német, vagy más néven emelt sorú fedések a tradicionális palafedések látványvilágát ötvözik a jelen kor igényeivel. Ez a megoldás a mai kor költséghatékonysági követelményeinek is messzemenőkig megfelel: szép látvány, magas minőség, kiváló ár-érték arány jellemzi. A különböző alakú, lekerekített 25-40 cm-es hosszúságú elemek rögzítése az átfedések alatt történik, így rejtve marad.  A 25 fokos tetőhajlásszögtől alkalmazható lekerekített elemek számos lehetőséget biztosítanak az egységes stílusban történő teljes burkolásra, legyen szó az oromfalakról, vagy a manzárdtetők ablakfülkéiről, illetve a kéményekről. 

A tetők elengedhetetlen eleme, az ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a CRLT Solution választékának részét képezik. A márkafüggetlen forgalmazóként minden anyag esetén teljes rendszert kínál, a műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással együtt.