Tetőfelújítás szép és könnyű palával

Még ma is találkozunk az ország bármely szegletében elöregedett, rossz minőségű palafedéses házzal. Ha végre felújításra kerülhet a sor, kézenfekvő azonos fedőanyagra, palára cserélni a fedést. Ám fontos tudni: a modern pala többé nem a rossz hírű azbesztet is tartalmazó építőanyag, hanem környezetbarát szálcement, amely akár a tető, akár a homlokzat dísze lehet.

Legyen hagyományos, vagy modern családi ház, a palatető nagy eséllyel illeni fog a látványhoz. Persze a formák, színek és fedési képek között barangolva érdemes megtalálni a megfelelőt, a tényleg oda passzolót, amely az épületet széppé és egyben értékállóvá is teszi. Sőt alacsony energiaigényű épület vagy passzívház esetén kifejezetten érdemes a palával létrehozható átszellőztetett homlokzatot számba venni. Kijelenthető, hogy ez a homlokzatkialakítás hozzájárul az épület energiatakarékosságához, az építészek talán mégis egy kicsit jobban szeretnek annak esztétikája miatt ezzel a modern tetőfedő anyaggal dolgozni.
És a tetőfedők is! De vajon miért?
Ennek legalább 4 olyan oka van, amely a tetőfelújítók számára is előnyöket hordoz.

De mielőtt a palafedés pénzben kifejezhető előnyöket is kínáló tulajdonságait áttekintenénk, szögezzük le, hogy a szálcement pala környezetbarát anyag, aminek ökológiai lábnyoma csekély, azaz egész élettartama alatt kis mértékben terheli a környezetet és újrahasznosítható. Ez pedig egyre többek számára fontos, akár döntést is befolyásoló tényezővé kezd válni, hiszen ez is értéket kínál, de a jövő számára.
Most pedig nézzük, mit nyújt a szálcement pala a most építésben, felújításban gondolkodóknak!

4 érv a síkpala tetőfedés mellett

1. érv: Esztétika, ízlés szerint.
A palát gyakorlatilag a szivárvány bármely színében választhatjuk, és a többféle fedési móddal is különlegessé tehetjük a házat, nem csak a tetőn, de a homlokzaton is.
Alap esetben 25 féle méret és 20 féle szín között kereshetjük meg az otthonunkhoz legjobban illőt. A változatosságot tovább növeli, hogy választhatunk a sima és a rusztikus felületű, vagy az egyedi gyártású, akár a szivárvány minden színében rendelhető modellek közül is, de különböző fedési módokkal tovább fokozhatjuk a ház egyedi karakterét. A természetes anyagösszetételt figyelembe vevő színezési eljárás, és a finoman színezett strukturált felület különleges optikai mélységet és színtelítettséget kölcsönöz a tetőnek. Sőt! Ez a dizájnos anyag akár a homlokzaton is megjelenhet!

2. érv: Kis súly – gazdaságos kivitelezés.
A szálcement síkpala kis súlya az alkalmazási lehetőségek szempontjából, de kivitelezési költségek kordában tartása miatt is fontos tényező lehet. Mivel ugyanis a tetőre kevesebb anyag kerül, a tetőszerkezetet is kisebb teherbírásra kell csak méretezni, bizonyos esetekben akár az anyagköltségeken is lehet spórolni, és a munka a tetőn gyorsabban, hatékonyabban halad.

3. érv: A palatető a szélsőséges időjárási viszonyokat is jól bírja.
Tekintettel az elmúlt évek egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira egyre népszerűbbek a szél- és időjárásálló védettséget nyújtó építőanyagok. Jóllehet egyesek a könnyű fedőanyagok esetén ezt a véleményt nem osztják, a szálcement síkpala kialakítása és szakszerű beépítése egyértelműen és stabilan ellenállóvá, viharbiztossá teszi az így készült tetőt.

4. érv: Palával tartós lesz a tető, amit sokáig nem kell majd lecserélni.
Az építkezés, felújítás költséges vállalkozás minden család életében. Nem túlzás tehát azt elvárni, hogy az akár szép és műszakilag jó építőanyagok tartós megoldást is nyújtsanak hosszabb távon is. A szálcement pala egyértelműen ilyen anyag, ennek kulcsa alapanyagában és gyártási technológiájában keresendő.
Sőt vannak olyan gyártók, így a CRLT által forgalmazott Cembrit vagy Cedral (Eternit) pala gyártói az érvényes nemzetközi és hazai szabványoknál és előírásoknál szigorúbb feltételrendszert állítanak fel a termékeikkel szemben, amit gyakran írásban is garantálnak. Érdemes ennek a döntés előtt utánanézni.
Bővebben a szálcement tetőfedő anyagokról:
https://crlt-solution.hu/teto/