A GIGÁSZI FINN PUZZLE ÉS A TERMÉSZET IHLETE CSEHORSZÁGBAN

A fenntarthatóság kérdése az építészet területét sem hagyta érintetlenül. Itt is egyre kedveltebbek az olyan természetes anyagok, mint a szálcement, amelyek életciklusuk alatt a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják. Különösen, ha az épület funkcióját is a jövőorientáltság hatja át. Az Európa két különböző táján található formabontó épület tervezési elvei között a kül- és beltérben felhasznált anyagok energetikai és esztétikai értékei is komoly szerephez jutottak.

NATURA 2000 PROJEKT CSEHORSZÁGBAN

Az Európai Unió tagállamai által létrehozott, a természet sokféleségének megőrzésére, és a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmére létrehozott Natura 2000 projek részeként épült a Cseh kisvárosban, Pardubiceben, a Natura Park új épülete.

Az öko-tanácsadó szerepet is ellátó oktatási és információs központ a funkciójához illeszkedő, könnyen megközelíthető, vonzó természeti környezetben épült, mégpedig a Chrudimka folyó nyakláncának nevezett, szélesebb körű városépítészeti projekt területén.

A környék gazdag élővilága, a környező fák tekintélyes lombkoronája és az azokon megcsillanó pókhálók is inspirálták az épület tervezőit, Filip Klozar és Jaruslav Krupa párosát.

A munkálatok során egyetlen fát se kellett kivágni, ami alapvető cél volt, és persze az épület finoman integrálódik a környezetébe. Az épület funkcióit három szintre rendezték el. A főbejárat parti sétánnyá váló Chrudimka folyó partja mentén lévő ösvényről indul, és a ház középső szintjén vezet a fogadócsarnokba és az információs központba. A talajszint alatti emeleten az ablakok speciálisan kialakított helyének köszönhetően – a tereppel szoros kapcsolatban lévő kilátás szokatlan perspektívát nyújt. A talajszint alatti termekből közvetlen a kapcsolat a kinti ökológiai oktatási helyszínek felé. A terep elrendezését úgy módosították, hogy egy amfiteátrum jellegű tér keletkezzen. A felső szinten található két terem egyikéből a fák koronáira, a másikból pedig a folyóra nyílik a kilátás.

A monolit vasbeton földalatti szerkezetek a föld feletti teljes egészében tömör faszerkezetből készülő falakban folytatódnak egészen a zöldtetőig. A homlokzatra szerelt átszellőztetett burkolat került, amelyhez a tervezők a Cembrit Patina Original szálcement burkolatát választották.

A tervezői kreativitásnak széles teret engedő szerkezet előnye a tartósság, a könnyű kezelhetőség, és a gyakorlatilag karbantartás nélküli üzemeltethetőség. A belsőépítészeti megoldásoknál is a környezetbarát anyagok élveztek előnyt. A fűtési rendszer a környező erőmű maradék hőjét hasznosítja, a belső burkolatok megtervezésénél is az újrahasznosítás, mint elv kiemelt szerephez jutott.

FINN ÉLETCIKLUS PROJEKT

A multifunkciós finn épület Oulu város Kastelli elnevezésű iskolája, amely egyszerre általános iskola, gimnázium, könyvtár, sportközpont és rendezvényhelyszín is. Ebből fakadóan a munka számos komoly kihívást tartogatott mind a tervezés, mind pedig a kivitelezés során.

A feladattal az ismert irodát, az Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oyt bízták meg, akik nevéhez olyan ikonikus épületek kötődnek, mint a kotkai Vellamo Tengerészeti Központ, vagy az Espooban található Haltia Finn Természeti Központ.

A virág alakú épületegyüttes tervezése alkalmával, amelynek minden „szirma” más-más feladatot lát el, Petri Saarelainen a népi építészet esztétikájához nyúlt vissza

A finn iskola ún. életciklus-projekt. Ez azt jelenti, hogy 25 évig a kivitelező felel az állagromlásért, így az építőanyagok kiválasztása valóban az ő felelősségévé vált. Ennek során természetesen kulcsszempont volt a hosszú élettartam és a karbantartás-mentesség. Ezek a színes szálcement lapok amellett, hogy kifejezőek, ilyen szempontból is praktikusak: ellenállnak az időjárási szélsőségeinek is, minden körülmények között megtartják az eredeti alakjukat, miközben a rothadásnak és a gombásodásnak is ellenálnak, karbantartási igényük szinte nulla.

A homlokzat kiemelt figyelmet kapott, ugyanis ez teremti meg az egységet a merész ívek és a hangsúlyos, fiatalos színvilág között. A 14 különböző árnyalatban a külső burkolatot borító Cembrit Cover szálcement lapokkal szinte korlátlan színösszeállítás képzelhető el. „Kb. 10 000 négyzetméteres nagyszerű kirakós játék volt a homlokzat, ahol minden tábla egyedi, csak a helyére kellett illeszteni.” – mondta a kivitelezésért felelős fővállalkozó, a Lemminkäinen mérnöke, Hanna Keskiaho.

Gigászi puzzlet idéz az egyedi méretre vágott homlokzati panelek összessége a munkán dolgozó kivitelezők szerint. „Minden darabnak éppen a helyére kellett passzolnia, ezért mindehhez elengedhetetlen volt a gondos tervezés és a hajszálpontos méretezés.” – hangsúlyozta a szakember.

Cégünk kínálatában fém, kerámia és szálcement alapanyagú, szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt elérhetőek.

Márkafüggetlen forgalmazóként a Cembrit, Eternit és Cedral szálcement anyagok, a Möding kerámia homlokzatburkolatok és a KJG és Ruukki fém homlokzatburkoló anyagok kizárólagos hazai képviseletét látjuk el. Minden anyag esetén teljes rendszert kínálunk. Ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választékunk részét képezik. A fent említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.